Faberge jaja – sinonim za luksuz

Faberge je bio dvorski draguljar za dva posljednja ruska cara Aleksandra III. i Nikolu II , a skupocjena jaja bila su njegova specijalnost.



Priča je počela, kada je ruski car Aleksandar III. poklonio uskršnje jaje svojoj supruzi Mariji Fedorovnoj. To prvo Fabergé jaje sačuvano je do danas. Carica je bila oduševljena, pa je svake godine proizvedeno bar jedno novo.





 Od prvog jaja sa skupocjenom kokoškom kojeg je izradio 1885. godine, Faberge je izradio ukupno 54 jaja unutar 37 godina za dinastiju Romanov. 
Od ukupnog broja ostalo ih je 47. 





Izlažu se u brojnim dijelovima svijeta, a čuvaju se u muzejima i zbirkama kolekcionara. Najviše ih se nalazi u zbirci ruskog bogataša Viktora Vekselberga te u moskovskom muzeju na Kremlju. Faberge je jaja, osim za one "plave krvi", izrađivao i po narudžbi za neke uvažene obitelji i pojedince.

Svako Fabergé jaje ima svoje ime, npr: labud, paun, ružin pupoljak, carević itd.
Na izložbi "Faberge u Dubrovniku - blago carske Rusije", otvorenoj 30.09.2007.god. u Kneževu dvoru u Dubrovniku, u Hrvatskoj su prvi put predstavljeni eksponati umjetničke zbirke nastale u draguljarnici Petera Carla Fabergea


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...